Geschiedenis S.V. Diana'85

In 1985 hadden een aantal schutters uit Emmen en omstreken het idee om gezamenlijk hun sport te gaan beoefenen. In Barger-Oosterveld aan de Splitting 45, in wat toen nog de Peter Bar was en tegenwoordig eetcafé Melody, kwamen ze bijeen om te schieten op geïmproviseerde schietbanen. Dit was het begin van schietvereniging Diana ’85. In het begin was het nog informeel, maar op 2 juli 1989 werd het een officiële schietvereniging met het opmaken van de eerste statuten. Schietvereniging Diana ‘85 dankt haar naam aan het merk van de wapens waar destijds mee werd geschoten (Diana) en het beginjaar (1985).

 

Op een gegeven moment was het niet meer mogelijk om in Barger-Oosterveld te schieten. Men zocht naar een nieuw onderkomen en vond deze in het gebouw van de buurtvereniging Bargermarke in Angelslo. Dit bestond uit twee kelderboxen van een flat aan de Vredenveld. In het begin werd er gebruik gemaakt van drie losse kogelvangers, waar handmatig de kaarten in moest worden gezet. Later werden er drie banen gekocht waarmee door middel van een elektrische kaartentransport de kaarten konden worden gewisseld.

 

Na een tijdje werd deze ruimte te klein, omdat het ledental te hoog werd. Er werd toen het verzoek aan de gemeente gestuurd voor een andere locatie. Men kreeg eerst een oude school in Emmermeer toegewezen, echter bleek deze al toegezegd aan een andere vereniging. Na wat zoeken kreeg men het gebouw waar we nu zitten, aan de Oude Roswinkelerweg in Emmermeer. Dit waren vier kleedruimtes van E.A.C. De Sperwers. Het gebouw werd door leden omgebouwd tot een volwaardig schietcomplex, compleet met kantine, toiletten en een bestuurskamer. Op 12 februari 2001 hebben we het gebouw voor een symbolisch bedrag van 1 euro gekocht van de gemeente.

 

In het begin werd aan de Oude Roswinkelerweg alleen geschoten met luchtwapens. Er waren 5 en 10 meter banen, in totaal twee keer zeven banen, met elektrische kaartentransport. Later kwam de vraag of er ook met klein kaliber geschoten kon worden. Na wat aanpassingen kon dit gerealiseerd worden , alleen ging dit wel ten koste van de 5 meter banen. Op dit moment beschikt de vereniging over 7 schietbanen die voor 10 en 12 meter gebruikt kunnen worden.

Geschiedenis van de schietsport

Schietsport bestaat uit een aantal sporten waarbij nauwkeurigheid, snelheid en het type wapen centraal staan. Het zijn competitieve sporten; hierbij wordt dus gebruikt gemaakt van een competitie. Het schieten met pijl en boog behoort niet tot schietsport maar tot boogschieten. Het schieten op wild is weer van een ander kaliber; dit valt onder jagen. Vaak wordt jagen verward met de schietsport. Raar is dit echter niet; vroeger werd er op echte duiven geschoten tijdens de Olympische Zomerspelen; later zijn deze vervangen door kleien exemplaren.

 

De schietsport bestaat waarschijnlijk al sinds er wapens zijn. Tijdens de 19e eeuw begonnen schutters echte, nationale wedstrijden te organiseren. In 1851 organiseerde Willem III voor het eerst een officiële Nederlandse schietwedstrijd waaraan 13 schutterijen meededen. In 1852 werd de Nederlandse Schutterijen opgericht. Dit werd later de KNSA Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie. De Franse schutter Pierre de Coubertin, grondlegger van de moderne Spelen, organiseerde schietwedstrijden. Het was dan ook geen verrassing dat op de Spelen in 1986, de eerste moderne Spelen, er 10 schietsportevenementen georganiseerd waren. De belangrijkste vervanging was het vervangen van levende doelen door kleien exemplaren. Het is ook een sport die het minste aandacht van de media krijgt, hoewel het, gekeken naar het aantal mensen die het doen, een van de grootste sporten ter wereld is. Het is een sport die zowel op de zomer- als de winterspelen wordt gedaan in verschillende disciplines.